‘Un fiyatındaki artış, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılıyor’

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon genel merkezinde maliyet artışlarına ait açıklama yaptı. Balcı, son bir aydır un fiyatlarının yüzde 30 artarak 630 lira bandından yaklaşık 800 bandında çıkması ve başka girdilere gelen farklar nedeniyle üretici olan fırıncıların önemli manada zorlandığını söyledi. Balcı, “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Bununla ilgili Ticaret Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var, Maliye Bakanlığımızla yapmış olduğumuz çalışmalar var. Bu sene hasada baktığımızda her zamankinden daha fazla hasat var. Ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu görüyoruz. 14,5 milyon ton olan bir senede ekmeklik unda kullandığımız buğday ölçüsüne baktığımızda 12 milyon ton. Birebir formda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde tahminen de geçmiş yıllara oranla çok önemli manada bir stok kelam konusu. Pekala meşakkat nerede? Niçin fiyatta yükselme var? Maalesef bu yılki hasatta kalite istikametinde düşüklük olduğundan ve muhakkak ölçüde, muhakkak bölgedeki buğdayların kalitesinin istenen düzeyde olmasından ötürü o bölgelerdeki fiyat ister istemez yükselmekte. Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız buğday şu anda vasat dediğimiz buğday. 10,5 liradan süreç gören Polatlı buğdayı 12,7 liradan süreç görmekte. Bununla ilgili alınması gereken önlemler gecikmekte. Bununla ilgili önlemler alınması gerekiyor. Şayet bu önlemler alınmayacak olursa, bugün 750-800 lira bandında olan un fiyatının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesinden endişe ediyoruz” dedi.

‘TARIM BAKANLIĞI İLE BU KONUYU KONUŞAMIYORUZ’

Balcı, fiyat artışları konusunda yalnızca kendilerinden fedakarlık istendiğini söyleyerek, “Fırıncı esnafı nasıl ki fedakarlık yapıyorsa, her gelen fiyat artışını tıpkı gün ekmeğe yansıtmıyorsa, temel besin hususu olarak bakıyorsak bizim paydaşlarımız da olaya bu türlü bakmak zorunda. Ve gerekli alınması gereken tedbirleri vakitle almazsak, bu olumsuzluk daha da yükselecek demektir. Maalesef bu türlü bir durumda Maliye Bakanlığımızla, Ticaret Bakanlığımızla bu bahisleri konuşurken işin temel muhatabı olan Tarım Bakanlığı ile bu konuyu konuşamıyoruz. Bu mevzuyla ilgili yapmış olduğumuz görüşme talepleri bugüne kadar neticelenmedi. Geriye dönüp baktığımızda 2002 yılında minimum fiyat 185 lira iken 200 gram ekmeğin fiyatı 0,25 kuruştu. 2002 yılında minimum fiyatlı bir vatandaşımız, 736 adet ekmek alabiliyordu. Bugünse 1700 ekmek alınıyor. Herkes artışı yapacak fırıncı esnafına gelince, fırın esnafı fedakarlık yapacak. Esnafımızın daha fazla fedakarlık yapacak vakti kalmadı. Lakin bu demek değildir ki biz de öbürleri üzere daima fiyat artıralım ya da gelen fiyatları anında yansıtalım. Bu bizim en son seçeneğimiz. Yetkililerden bu hususta yapılacak çalışmanın bir an evvel yapılmasını istiyoruz. Geç yapılan çalışma, çalışma değildir” diye konuştu.

‘İTHAL BUĞDAYA MÜSAADE VERİN’

Fiyat artışlarının önüne geçmek için ithal buğdaya müsaade verilmesi gerektiğini belirten Balcı, “Çalışmalar sağlıklı gitmezse, sağlıklı sonuçlar almazsak, bu artışlar devam edecek olursa, makul olan ekmek fiyatındaki artışın makul olmaktan çıktığını görürüz. Bugün ekmeğin kilogram fiyatı 50 liraya satılıyorsa, bunun kilogram fiyatını 60 lira, 62,5 ya da 65 lirada koruma etmek mümkün olmaz. Bu da dar gelirli vatandaşımızın temel besin unsuru olan ekmeğe olumsuz yansıyacak demektir” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir